Blogi: Veden alla kuvaaminen – ota nämä huomioon

Veden alla kuvaaminen poikkeaa huomattavasti tavallisesta valokuvauksesta. Veden alla kuvatessa on syytä huomioidatta paitsi vähäisempi valon määrä, myös valon siroaminen ja värien vääristyminen. Mitä syvemmälle vedessä sukeltaa, sitä enemmän sinisen ja vihreän sävyt kuvissa korostuvat.

Koska harvalla lomamatkailijalla tai harrastevalokuvaajalla on vedenalaiseen kuvaukseen tarkoitettua ammattivälineistöä, on kuvaaminen veden alla hyvä aloittaa hankkimalla olemassa olevaan puhelimeen tai kameraan vedenkestävä suojakuori. Erityisesti laitesukelluksessa "vedenkestävällekin" puhelimelle on syytä ostaa erillinen suojakuori, sillä vain harvaa puhelinta on oikeasti suunniteltu laitesukellukseen. Esimerkiksi yleinen IP68-suojaluokitus takaa puhelimen viemisen vain 1,5 metrin syvyyteen, makeaan veteen, 30 minuutiksi.

Valokuvausta puhelimella harrastaville hyvä vaihtoehto suojakuoreksi on Bestion myymä sukellussuojakuori iPhone- ja Galaxy S -puhelimille. Suojakuori tarjoaa hyvän suojen pintasukellukseen, joskaan syvempiin sukelluksiin sitä ei suositella. Koska paine kasvaa nopeasti syvemmälle mentäessä, lisääntyy riski veden pääsemisestä suojakuoren sisälle huomattavasti. Erityisesti merivedessä sukeltaessa pienikin vesimäärä voi olla puhelimelle kohtalokas.

Vaikka syvempiin vesiin sukeltaminen voi jäädä suojakuorenkin avulla pelkäksi toiveeksi, tarjoavat pintavedet paljon etuja kuvaamisen kannalta. Suurimmat edut tulevat suuremman valomäärän ja laajemman väriskaalan muodossa. Tämä vapauttaa kuvaajan usein salaman käytöltä, joka vedessä kuvatessa tekee lähes poikkeuksetta kuville enemmän haittaa kuin hyötyä. Lisäksi pölyn ja lian määrä on yleensä pintavedessä väheisempää kuin pohjaan laskeutuessa.

Ylimääräisenä vinkkinä lähellä pintaa kuvatessa voi kokeilla ottaa kuvia alhaalta ylöspäin. Erityisesti aurinkoisena päivänä valo voi luoda kuviin upean taustan, ja meren ollessa tyyni myös pinnanpäällisen maiseman voi erottaa kuvista.


Jaa tämä postausUudempi postaus →


0 kommenttia

Jätä kommentti

Huomio, kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.